Bezmäsité jedlá

Tradičné chrumkavé zemiakové placky
Potrebujeme: 7 väčších zemiakov, 1 veľká cibuľa, 7-8 strúčikov cesnaku, 1 vajíčko, soľ, čierne korenie, majorán, 1 dcl vlažného mlieka, 1 pohár hladkej múky, 1-2 pohár polohrubej múky, masť
Postup: Na jemnom strúhadle postrúhame očistené zemiaky. Pridáme vajíčko, soľ, majoránku, korenie, nastrúhanú cibuľu s cesnakom, 1 dcl vlažného mlieka. Na koniec pridáme ešte múku. Ak zemiaky pustili viac vody, radšej sa ju snažte lyžičkou odstrániť, ako by ste mali pridávať viac múky. Cesto spolu dobre premiešame. Na rozohriatej masti vytvoríme placku a z oboch strán opečieme dozlatista. Podávame vždy čerstvé a prajem dobrú chuť.
Domáce lokše
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 300 g hladkej múky, soľ, masť
Postup: Zemiaky dáme uvariť v šupke. Vlažné ošúpeme a do múky so soľou pretlačíme zemiaky. Spravíme si cesto, ktoré si rozdelíme na viac dielov, z ktorých vytvoríme valčeky a pokrájame na 2 cm hrubé kúsky. Z každého kúsku vytvoríme guľôčky a rozvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu podľa veľkosti panvice. Pečieme na sucho z každej strany a priebežne utierame zvyšnú múku. Na premastenie použijeme masť.
Žemľová knedľa
Potrebujeme: 40 dkg hrubej múky, 2 dkg droždia, 1 1/2 dcl mlieka, 1 žĺtok, soľ, 2 rožky.
Postup: Múku preosejeme do misky, pridáme vykysnutý kvások, žĺtok, soľ a so zvyšným mliekom spracujeme tuhšie cesto a necháme kysnúť. Pečivo pokrájame na menšie kocky a dáme do vykysnutého cesta. Cesto rozdelíme na dve časti a sformujeme na dve podlhovasté knedle. Vložíme do vriacej vody a varíme 25 minút. Po 10 minútach vo vode otočíme a uvarené vyberieme a popicháme vidlicou a nakrájame.